Het asverstrooiveld van Maasveld

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

In 1998 werd het asverstrooiveld voor de bewoners in gebruik genomen. Hier werd de as van overleden bewoners in overleg met familieleden uitgestrooid. Om hen te gedenken werd er op een aantal kleine zuilen een gedachtenisplaatje met geboorte en overlijdensdatum geplaatst.

Voor bewoners die elders werden begraven of uitgestrooid, werd op de grote zuil met vlam enkel hun naam vermeld.

In de loop der jaren kwamen de zuiltjes vol te staan met gedachtenisplaatjes en was het asverstrooiveld aan een opknapbeurt toe. Tijdens het overleg van 12 september 2017 werd voor het eerst serieus gesproken om het Asverstrooiveld een opknapbeurt te geven. Pas in het overleg van 8 januari 2019 werd dit omgezet in de eerste plannen voor een nieuwe indeling van het asverstrooiveld.

In het overleg van 4 juni 2019 werden de plannen verder uitgewerkt en zou het asverstrooiveld iets worden verplaatst en uitgebreid met een pad door het bos dat zal dienen als natuurbegraafplaats. Op 25 juli 2019 werd het eerste ontwerp gepresenteerd, dat uitvoerig werd besproken en werden enige wijzigingen en wensen toegevoegd. Het plan werd mening maal besproken en leidde op 15 november 2019 tot een definitief plan.

Door de coronapandemie liep de aanleg de nodige vertraging op, maar op 25 augustus 2020 werd ter plekke bekeken hoe het plan zou worden uitgevoerd. In september daadwerkelijk gestart met de werkzaamheden. Bij een bezoek op 8 oktober waren de eerste contouren in het terrein zichtbaar. Helaas werd de afwerking niet gehaald voor de herdenking op 1 november, maar ook corona liet niet toe dat er bewoners aanwezig konden zijn. Alleen de directe familie was beperkt aanwezig.

Op 29 oktober 2020 werd een vooroplevering gehouden. Het bestuur was niet tevreden over de vlakke plekken in de muur waarop de herdenkingsplaatjes moesten worden aangebracht. Ook de beplanting was niet zoals afgesproken.

Op 29 december 2020 werd het resultaat bekeken hoe de aannemer de zaak had opgelost. Dit viel erg tegen. Maar met wat schuiven van de plaatjes kon dit gedeeltelijk worden opgevangen. Ten gevolge van het weer konden pas op 1 april 2021 de eerste plaatjes worden aangebracht. Omdat het bestuur ook de platen met namen van overleden bewoners op de grote zuil wilde vernieuwen, werd besloten deze van hetzelfde materiaal als de kleine plaatjes te laten uitvoeren.

Op 25 september werd de grote zuil opgeschuurd en behandeld tegen verkleuring en 2 oktober werden de laatste plaatjes op de muur aangebracht en de platen op de grote zuil.

Hiermee is de muur en zuil klaar voor de herdenking op 31 oktober 2021.

Dank aan het bestuur OFVM en het managementteam van Maasveld voor de realisering van het nieuwe asverstrooiveld en natuurbegraafplaats.

Harry Visser,
adviseur OFVM

Klik hier voor het fotoalbum.

 

Lees 263 keer
LogoSchildersclub

De Schildersclub van Maasveld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Steun de bewoners van Maasveld en koop voor een leuk prijsje een zelfgemaakte schilderij of kunstwerk.

Klik op bovenstaand logo voor bezichtiging van de kunstwerken.

Voor meer informatie kunt u bellen naar: Elsa Vos - 06-30025330 

Deze website wordt in nauwe samenwerking met de Bewonersraad, Ouder- en Familievereniging Maasveld, Verwantenraad en Maasveld onderhouden.

Evenementen

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.